Miért fontos és szükséges az ipari automatizálás?

Miért hasznos az ipari automatizálás?

A mai számítástechnika és technológiai fejlődés által vezérelt világban kulcsfontosságú szerepet tölt be az információáramlás sebessége. Ahogy a világ bármely országából egy szempillantás alatt kapcsolatot tudunk teremteni a föld másik oldalán található partnereinkkel, úgy néhány óra vagy néhány nap alatt csomagot is el tudunk juttatni hozzájuk. Már nem csupán a kommunikáció, hanem a termelés és szállítás sebessége is meghatározó lehet vállalkozásunk sikerében.

Ennek egyik legfőbb segédeszköze az automatizálás. Legyen szó csomagolásról, rakodásról, lerakodásról, vagy futószalagon történő gyártó- illetve szerelő műveletekről, a robottechnológia alkalmazása és a folyamatok automatizálása kulcsfontosságú terület.

Az ipari automatizálás a munkaadó és a munkavállaló számára is egyaránt előnyös.

 

Hogyan segíthet az automatizálás?

 

  • Produktivitás növelése
  • Gyártási- és szállítási idő csökkentése

Míg az emberi erőforrással előállított termékek nagyban függenek a személy(ek) aktuális napi közérzetétől, állóképességétől, úgy egy megfelelően programozott robot a paramétereknek megfelelő ciklusidőt a hét mind a hét napján akár huszonnégy órán át is képes tartani megfelelő felügyelet és karbantartás mellett. Az automatizálás lehetővé teszi továbbá, hogy apróbb módosításokkal, a gyártósor lecserélése nélkül újabb típusú termékek gyártását minél rövidebb idő alatt megkezdjék.

Szállítás során, a logisztikai folyamatoknál is könnyebbséget jelenthet az automatizált/robotizált rakodás, amellyel akár nagy tömegű, vagy nagyobb óvatosságot és nagy pozícionálási pontosságot igénylő csomagokat is az előre beállított paraméterek szerint tudunk mozgatni.

  • Anyaghasználat optimalizálása
  • Termékminőség magas szinten tartása

„Az emberi kézzel végzett munka folyamán a fáradékonyság, figyelmetlenség, betegség és egyéb emberi tényezők nagyban befolyásolják a folyamat végeredményét” *. Ezzel szemben a robot nem fárad; század- illetve ezredmilliméter pontossággal tudja végezni ugyanazt az ismétlődő folyamatot egész nap. Természetesen megfelelő, képzett, emberi felügyelet szükséges a munka minőségének biztosításához. Mindezt segítik a modern gyártósori robotok komplex szoftverei, amelyek akár azonnal ellenőrizhetővé teszik az adatokat, megkönnyíthetik az esetleges korrekciók végrehajtását, vagy adatot szolgáltathatnak későbbi elemzés, fejlesztés céljából.

A pontosabb gyártási folyamatoknak köszönhetően keletkező selejt mennyiségének csökkenése kiváló példa a gyártási költségek csökkentésére, míg az automatizált termelés hozzájárul ahhoz, hogy egységnyi idő alatt több, és jobb minőségű terméket tudunk előállítani alacsonyabb áron.

A termelő cégek gyártása sokkal rugalmasabb lesz és nem függ annyira az emberi munkaerő mennyiségétől és minőségétől.

  • Munkahelyi biztonság növelése
  • Dolgozói elégedettség növelése, befektetett fizikai munka csökkentése

A gyártás automatizálásával lehetőség nyílik a nehéz fizikai munkát kívánó feladatok kiváltására robotok által, és a hasonló munkafolyamatokban korábban részt vevő dolgozók átképzésére, amely hozzájárulhat a dolgozói elégedettség és a lojalitás növeléséhez. A fizikailag nehéz és/vagy egészségtelen, monoton termelési műveleteket automatizálva a munkavállalókat kreatívabb és több hozzáadott értékű munkára lehet átképezni, amely számukra jobb munkakörnyezetet, nagyobb elégedettséget okoz, ezáltal lojálisabbak lesznek a cég iránt.

„Robotok bevonásával a magas munkaerőköltséggel bíró országokban is fenntartható a magas szintű ipari termelés költséghatékonysága. A robotok olyan termelőtevékenységek és feladatok elvégzésére is alkalmasak, amelyekre emberek nem képesek, mint pl. nagy mennyiségű adat elemzése, ellenőrzése, szerkesztése, illetve nehéz vagy veszélyes környezetben történő munkavégzés.” **

Ipari Automatizálás - Industrial Support

 

*https://www.marlinwire.com/blog/3-ways-to-reduce-manufacturing-scrap-save-money

** Kaivo-oja, Jari: A Review on the Future of Work: Robotics. Discussion Paper. Bilbao, European Agency for Safety and Health at Work (2015), available at: https://osha.europa.eu/en/tools-and-publications/seminars/focal-points-seminar-review-articles-future-work

 

Egyéb felhasznált irodalom:

https://duotechservices.com/8-reasons-need-invest-industrial-automation

https://www.automate.org/editorials/getting-started-with-automation-how-to-start-your-journey

https://www.britannica.com/technology/automation

https://www.mhi.org/fundamentals/robots