Miért válasszunk szervo prést

Szervo prés előnyei, avagy miért jobb, mint a hidraulikus vagy pneumatikus prés?

A legfontosabb szempontok egy termelő vállalatnál, hogy költséghatékonyan, biztonságosan, minél gyorsabban, minél többet és minél jobb minőségben gyártani a termékeket. A konkurenciával lépést tartani, vagy előtte maradni hosszú távon és ezek mindig is befolyással lesznek egy vállalat stratégiai döntéseire.

Préselési folyamatok automatizálása, korszerűsítése esetén nagyon fontos szerepet töltenek be a modern szervo prések. Ám legyen szó hidraulikus présről, lendkerekes mechanikus présről, vagy egy szervo présről, választásunk nagyban függ a préselni kívánt anyag mechanikai tulajdonságaitól továbbá a gyártási folyamat jellemzőitől.

Lényegi különbségek a három préstípus között röviden:

  • A mechanikus prések alacsony formázási igénnyel rendelkező termékeket fix lökethosszal, nagy hatékonysággal és gyorsasággal képesek előállítani, ám teljes préselési kapacitásukat a löket alsó holtpontjánál érik el.
  • A hidraulikus prések képesek a löket teljes hosszában ugyanakkora erő kifejtésére, ám sebességben nem tudják felvenni a versenyt a mechanikus présekkel.
  • A szervomotoros prések gyártási sebességben megközelítik a mechanikus préseket, miközben a hidraulikus prések precizitását és programozhatóságát képesek nyújtani teljesítményükben vagy akár meg is előzik őket.

Mindhárom préstípus rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek a többi fölé emelik. Ahhoz, hogy a gyártásunk számára legmegfelelőbb megoldást válasszunk, fel kell tennünk magunknak néhány kérdést:

  • Milyen anyagminőségű termékkel dolgozunk, és milyen préselési folyamatot végzünk rajta?
  • A következő szempontok közül melyiket sorolnánk első helyre: préselési precizitás, sebesség, ismétlési pontosság, ciklusidő, programozhatóság, adatgyűjtés és elemzés?
  • Mekkora maximális préselő erőre van szükség a folyamathoz?
  • Milyen fontossággal bír az adatelemzési lehetőség?
  • Milyen költségekkel jár az egyes préstípusok beszerzése, beüzemelése, fenntartása, esetleges javítása?
  • Mekkora szerepet tölt be jövőbeli terveiben a rugalmasság, programozhatóság?

Mint azt említettük, az eszköz kiválasztásában döntő szerepe van a felhasználás módjának.

Válasszon szervoprést, amennyiben az alábbiakra van szüksége:

  • Nagy programozhatóság, amely lehetővé teszi a lökethossz változtatását különböző megmunkálási fázisokban, sőt, a mozgási sebesség beállítására is lehetőséget kap. Érdemes itt fontolóra venni a szerszám(ok) tömegét, kialakítását, amelyek közt – a berendezés paramétereit és kialakítását figyelembe véve – szükség szerint választhat.
  • Alacsony ciklusidőre van szüksége, meggyorsítva a termelékenységét nagy pontosság és megismételhetőség mellett.
  • Az egység szoftveres hátterének köszönhetően kontrollálhatja a folyamatot a különböző, képernyőn megjelenő adatok felhasználásával és kiértékelésével. Minőségbiztosítási szempontból is nagy segítsége a jövőben ez a tulajdonság, hiszen út-idő diagramok segítségével ellenőrizni tudja az elvégzett folyamatokat; az így kapott adatokat saját belátása szerint meg tudja őrizni számítógépén.
  • Kifejezetten precíz munkavégzésre van szüksége, amely csökkenti a selejt termelését, és magasabb minőségű végterméket eredményez.

Amennyiben szeretné megkönnyíteni a választást, szívesen állunk rendelkezésére!